top of page
Image by CHUTTERSNAP

Neurodynamica

Neurodynamica is een specialisatie die zich richt op de behandeling van stoornissen in zenuwweefsel. Naast gewrichten, spieren en pezen, dienen ook de zenuwen mee te bewegen bij lichaamsbewegingen. Een zenuw zelf kan niet “uitrekken”, maar door een ingenieus systeem van plexusvorming en “kokers” om de zenuwen heen, is beweging van de zenuw mogelijk. Dit is van groot belang, want indien dat niet gebeurd en er een overrek op de zenuw ontstaat zullen pijnklachten in het verloop van de zenuw ontstaan. Middels zogenaamde nerve tensiontests kunnen de minder mobiele zenuwen worden opgespoord. Tevens kan bepaald worden waar eventuele inklemmingen van een zenuw zijn. Deze kunnen middels manipulaties en mobilisaties worden vrij gemaakt. Daarna is het noodzakelijk om ook het glijmechanisme van de kokers om de zenuwen weer te normaliseren. Dit gebeurt middels gerichte slider- en tensionertechnics. 
Klachten die door verstoorde neurodynamica ontstaan, worden vaak als “vage” klachten aangeduid. Dit is onterecht. Bij voldoende kennis van de neurodynamica van het menselijk lichaam zijn dit vaak hele logische patronen van klachten. Er is steeds meer bekend over dit mechanisme. Vooral David Butler heeft veel toonaangevend wetenschappelijk onderzoek hierna gedaan. 
Klachten bestaan vaak uit een doffe of branderige pijn, gevoel van lichte controle verlies (het voelt anders) of onvermogen  in een diffuus gebied.
Het moeilijke van neurodynamica is dat het zenuwstelsel een continuüm is. Dit houdt in dat alle zenuwen in het lichaam direct met elkaar verbonden zijn. Een beperking in beweging van een zenuw ergens in het lichaam heeft invloed op de beweeglijkheid van het totale zenuwstelsel in het hele lichaam. Hierdoor is het vaak nodig om een groot deel van het zenuwstelsel na te kijken en niet alleen het symptoomgebied om uiteindelijk tot het oplossen van de klacht te komen. 
Veel voorkomende klachten bij verstoorde neurodynamica zijn: schouder/nekklachten, tennis elleboogklachten, shin splint, hielspoor, herhaald door enkel zwikken, carpaal tunnel syndroom, hoofdpijn. Uiteraard kunnen door verstoorde neurodynamica klachten overal in het lichaam ontstaan, maar dit zijn de meest voorkomende locaties.
Als dit soort klachten niet verdwijnen middels lokale behandeling, is de kans groot dat er een neurodynamisch probleem meespeelt. Laat u dan niet afschepen met “u moet er maar mee leren leven”, maar laat het onderzoeken door een praktijk die gespecialiseerd is in neurodynamica. Met name Maitland Manuele Therapie geschoolde praktijken hebben veel ervaring met neurodynamische klachten oplossen.

bottom of page